SHOUT OUT LOUD!


Friday, January 30, 2009

Tuesday, January 27, 2009

Bukit Pacat : Unleashed The Leech!

Setelah di uji track Bukit Pacat kelmarin oleh Abg Mat, Zainal, Warrray dan Odd ; hari ni sekali lagi 4 sahabat ni kembali ke Bukit Pacat malalui laluan bertentangan dengan ditemani Taufik (Warray Jr), Bro J, Bro Maskud, Peet, aku(phyezarl dan Lan. Kuat betui Abg Mat ngan Zainal nih....hari hari mau.


Pedal'ars bergerak agak lewat hari nie.....8.45 pagi

Masuk ke jalan Sg Rambai, group bergerak dengan pace yang agak laju. Tiba d depan dewan nie pedal'ars kembali regroup. Bukan apa tu.....ada yang dah tak sabar agaknya.

Tengah berkumpul, nampak satu hamba allah naik basikal (touring) sorang2. Ada members pedal'ars tegur....Apek mana tu?

Kawan kita da! Di apit oleh Odd ngan AbgMat.


Terus ke destinasi....lintas depan kedai peknga. Yang p cari hidayah pun ada.

Letaknya di Sungai Buaya, Nibong Tebal.

Masuk laluan kampung.


Terus ja.......takda belok belok.

Keletah kanak2 yang tak henti2 beri kami panduan.....Terus....Bukit!

Mana depa nih? Tanya orang2 kuat Simpang Empat.


+ - 1 km pendakian bermula. Member kita dengan basikal touringnya tadi tarik diri pasal tayar yang tak sesuai untuk trek nie.

Climb dan climb! Helmet bukak kasik ringan.....





Baru satu......ada banyak lagi nih!....



Single track all the way....hati2 ngan cement slab yang kedudukannya lebih tinggi dari tanah dan lurah.



Nombor! satu.....dua....tiga.......(sahut menyahut dalam utan buat head count)

Puaih aih!!!


Baru 1/3 perjalanan...

Tiap kali berenti kena check kasut dan kaki......Bukan nama Bukit Pacat la kalu tak banyak pacat di sini. Pacat ngan lintah pun kat sama saiz. Pulak tu bergerak dia laju sungguh......Peet ' Eiii!! I geli U' kata nya bila pacat dok ligan nak naik kasut dia. Dekat 20 ekoq jugak la abih di jentik dek aku sepanjang perjalanan untuk elak dihinggapnya......


Ada lagi.....

Tak leh kayuh kita tolak....

Tetiba pokok2 ni bergegar....

Macam2 keluar dari mulut masing masing......jeng jeng jeng!

Rupa2 nya Bro Maskud dok sondol dan gesel belakang dia kat pokok.....Gatai wo!!

Abih luruh daun2 heheheheh!

Wajah2 masing2 dengan riak kepuasan.....

Maha suci Allah yang mencipta alam ini......

Bang garu lagi bang....kat sini....atas sikit.....

Cuba teka aku lukih apa???

Kayuh dan tolak .........Rider! Rider! Mintak laluan......walhal tolak basikal jer....





Ber zig zag trail di sini.......Awas ada kamera....takleh short cut....heheheh! Bro J tak leh potong Q.


"Kami saja ja simpan track nih kat member2 kita.....Tunggu semua kuat dulu", kata Abg mat.

Nampak gayanya tak cukup kuat lagi la........


Sunyi ja bila melepasi pokok getah nih.....Laluan menelusuri rimba bermula....



Tegak climb nih.....senyap sunyi.......unggas hatta serangga kecil pun tak kelihatan kat sini....

Ada pasai rupanya........menurut kata orang2 kampung di sini........Maybank ada terdapat di sini.....Bukan Maybank kawanku la....


Memang cantik pemandangan dari sini.....


Amik angin jap....









Down hill bermula di sini.....




Boleh wat cover album nih......


Laluan yang berselirat jelas kelihatan dari sini....OOOO! Banyak lagi track lain rupanya.......


Sempadan Perak, Pulau Pinang dan Kedah....Laut pun jelas dari sini....

Laluan ini bawa kami ke jalan mati,,,,,,Pondok tunggu kebun .


Tu pun dah cukup excited....


Turun Balik!!....Jerit AbgMat n Zainal yang sibuk meninjau semula laluan....

Down Hill bagi yang berjiwa kecik.....kena tolak jugak....


Pakar DH senyum puaih....

Bro J pun taknak lepaih peluang.....

Full sup tak mengeciwakan....

DH lagi.....


Taufik (Warray Jr) putus rantai.....


Meh pakat tolong....tolong....Tengok pun tak pa dapat gak belajar........


Batu2 batu besar nih menanti.


Potong rantai dan sambung balik....jangan rantai tu twisted sudah!!!


Tools perlu lengkap untuk sedia bagi apa jua keadaan.....

Longgok2 batu nie jadi perangkap buar pedal'ars......Tersungkur Bro Maskud bila tayar nya stuck dalam lopak....

Selamatkan basikal dulu...........

Steady Bro! Jom kita layan peknga lak....

Hari nie ada pakcik yang berkenan sungguh nak mengurut aku....Banyak angin kata dia......Carik urat dalam lengan dan dicuitnya......Terangkat jari telunjuk aku....Ha! Kuat dah........ Pakcik OOO anak nih dalam tempoh larangan......... tah betui tak dak pakcik nih....

Balik dari peknga menulusuri laluan ke Tapak Penjara Baru Pulau Pinang....


Lengkap dengan kemudahan....stadium dll......Pastinya lepas nih kawasan sekitar turut berubah wajah.....


Pukul 1.20 semua selamat tiba di tempat berkumpul pagi tadi........adios!!!